Rookvrije sport

Twentse gemeenten willen rookverbod in en om sportaccommodaties

De gemeentelijke sportaccommodaties in de veertien Twentse gemeenten moeten volledig rookvrij worden. Dat betekent dat op en in sportparken en -hallen die eigendom zijn van de gemeente niet meer gerookt wordt.

 

De ambitie om tot rookvrije sportaccommodaties te komen is onderdeel van de nota Sport en Bewegen in Twente, waarin de gezamenlijke Twentse visie op sport en bewegen is omschreven. Alle gemeentebesturen in Twente hebben dit document inmiddels goedgekeurd.

Lees het volledig artikel op tubantia.nl.

Sportaal op weg naar rookvrij
Sportaal staat volledig achter de ambitie van de Gemeente Enschede en de andere Twentse gemeenten. Sportaal geeft dan ook het goede voorbeeld en zet stappen richting een rookvrije sport in Enschede. Bij het buitenbad van het Aquadrome zijn sinds mei 2018 rookvrije zones ingericht. Zo mag op het terras en rondom het peuterbad niet meer gerookt worden. In volgende stappen wordt (samen met gebruikers) onderzocht hoe we de zwembaden en binnensportaccommodaties van rookvrije entrees kunnen voorzien.

 

Sportverenigingen
Wordt er op jouw sportvereniging buiten nog gerookt? Geef kinderen het goede voorbeeld en zet stappen om jouw club rookvrij te maken. Drie kwart van de jeugd is lid van een sportvereniging, een plek waar nog altijd veel gerookt wordt. Sporten is gezond, terwijl (mee)roken schadelijk is voor de gezondheid. Roken en sport passen niet bij elkaar.

Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken, zoals sporters, trainers en ouders. Zien roken, doet roken. Met een rookvrij sportterrein geef je het goede voorbeeld aan kinderen en voorkom je bovendien het schadelijke meeroken.

Maak jouw club ook rookvrij en vraag de gratis toolkit aan
Wil jij stappen zetten om jouw vereniging rookvrij te maken? Dan kan de Rookvrije Generatie je helpen. De Rookvrije Generatie is een initiatief van de Hartstichting, het Longfonds en het KWF en heeft als doel om ieder kind de kans te bieden om volledig rookvrij op te groeien.

Bij de Rookvrije Generatie kun je een gratis toolkit aanvragen die helpt om jouw sportvereniging rookvrij te maken. De toolkit bevat een stappenplan, voorbeeld teksten, flyers en andere materialen die jouw vereniging op weg helpt.

Contactpersoon Sportaal
Wil je meer weten over het thema rookvrije sport dan kun je ook bij Sportaal terecht. Ben je al rookvrij of op weg naar rookvrij? Laat het ons weten! Contactpersoon vanuit Sportaal is Marin Mulder: m.mulder@sportaal.nl / 06-14428363.