Ontwikkelingen rondom sportaccommodaties

06 september 2018

Op accommodatiegebied zijn er verschillende zaken die onder de aandacht gebracht worden.


Algemeen - huurovereenkomsten

Ten behoeve van de verhuur van de diverse sportaccommodaties werkt Sportaal met ingang van het sportseizoen 2018/2019 met huurovereenkomsten. De verenigingen die buitensportaccommodaties betrekken van Sportaal hebben de overeenkomsten in augustus ontvangen. De gebruikers van binnensportaccommodaties en zwembaden ontvangen de huurovereenkomsten in de komende periode.


Binnensport

In de Patmoshal is op de vloer een nieuwe toplaag aangebracht. In afstemming met gebruikers (scholen en sportverenigingen) is gekeken hoe de belijning kon worden verbeterd. Het resultaat is een nieuwe vloer met minder belijning die daardoor rustiger oogt en daarnaast is de belijning aangepast voor  trainingsvormen. Het oppervlak is stroever en lichter van kleur. In de Diekmanhal heeft de vervanging van geluidsisolerende zakwanden vertraging opgelopen door problemen bij de leverancier. Planning was om de zomervakantie hiervoor te gebruiken, maar dit wordt op een later tijdstip uitgevoerd rekening houdende met de huurders.


Buitensport

Vervanging van 3 kunstgras voetbalvelden bij Avanti Wilskracht, FC Aramea en Victoria ’28 heeft plaatsgevonden. De nieuwste generatie kunstgras van Edel Grass (Flexblade) is aangelegd door leverancier Antea Group Sport. Kenmerkend voor de grasmatten is dat de balrol onder alle omstandigheden voorspelbaar is en daarnaast oogt de mat dicht en natuurlijk door de brede vorm en hoge pooldichtheid van de kunstgrasvezel. Bij voetbalverenigingen Vosta en Sportlust zijn 2 natuurgras voetbalvelden gerenoveerd. Verder is het niemand ontgaan dat de natuurgras voetbalvelden het zwaar te verduren hebben gehad onder de hoge temperaturen en langdurige droogte. Dit heeft geresulteerd in een tijdelijk speelverbod van de wedstrijdvelden, maar bij aanvang van de competitie zijn de velden voldoende verbeterd om wedstrijden te kunnen spelen. De gewenste kwaliteit blijft punt van aandacht omdat de zomerperiode normaal gesproken bedoeld is voor herstel en ontwikkeling die nu niet heeft kunnen plaatsvinden.

Op fietssportgebied is er een nieuwe ontwikkeling bij EWV het Oosten. De fietsvereniging gaat een eigen trainingsbaan voor de ATB-sport ontwikkelen op circa 7000 m2 grond aan de Geessinkweg. De werkzaamheden aan het terrein starten in september.

De eikenprocessierups heeft in 2018 voor veel overlast gezorgd op en rond de sportvelden. Met de inzet van extra menskracht en financiële middelen is de processierups bestreden. In overleg met de gemeente Enschede wordt onderzoek gedaan naar preventiemogelijkheden om de eventuele overlast tot een minimum te kunnen beperken in 2019.

De engerlingen en emelten kunnen in de aankomende periode schade aanrichten aan natuurgras sportvelden. De eventuele bestrijding hiervan door Sportaal zal geen overlast veroorzaken voor gebruikers.