Drie nieuwe zwembaden op Het Diekman

10 oktober 2017

Het college van Burgemeester & Wethouders heeft gekozen voor het realiseren van drie nieuwe zwembaden op locatie Het Diekman in 2021. De gemeenteraad heeft hier inmiddels mee ingestemd. Deze keuze is gemaakt door verenigingen en gebruikers te vragen waar zij behoefte aan hebben en er is gekeken naar landelijke ontwikkelingen. De huidige zwembaden passen niet bij de behoefte en zijn technisch verouderd. Deze zullen na opening van de nieuwe baden worden gesloopt. Het buitenbad blijft bestaan.

 

De nieuwe zwembaden zien er als volgt uit:

-      Wedstrijdbad van 25 X 21 meter van 27 graden. Dit bad is qua lengte vergelijkbaar met het wedstrijdbad bij Het Slagman, maar dan breder (7 meter breder). In dit bad hebben verenigingen voldoende ruimte voor trainingen en het spelen van wedstrijden.

-      Sportbad van 25 X 15 meter van 30 graden. Dit bad is vergelijkbaar met het huidige sportbad van het Aquadrome. Hiermee blijft er voldoende ruimte voor recreatieve baanzwemmers, de zwemlessen en recreatieve verenigingen.

-      Warmwaterbad van 25 X 10 meter van 32 graden. Dit bad is qua afmeting vergelijkbaar met zwembad De Brug. Dit bad is geschikt voor gebruik door met name gezinnen met jonge kinderen en door ouderen. Ook de zwemlessen aan de jongste groepen kunnen hierin worden gegeven.

 

Door het combineren van 3 zwembaden op één locatie, kan er efficiënter gewerkt worden. Ook zijn nieuwe zwembaden duurzamer dan de huidige baden en zijn veel minder storingsgevoelig. Door het plaatsen van attributen kan aan de wensen van recreatieve gebruikers tegemoet worden gekomen. De locatie Het Diekman is centraal gelegen binnen de gemeente Enschede en makkelijk te bereiken.

 

Er vinden nog gesprekken plaats met de Universiteit Twente om te kijken of verdere optimalisatie van het wedstrijdbad mogelijk is. Indien mogelijk wordt dan samen met de UT, op het UT terrein, gebouwd aan een wedstrijdbad van 35 X 25 meter. Als hiervoor wordt gekozen, dan vervalt hiermee de bouw van het wedstrijdbad op het terrein van Het Diekman.

 

Sportaal staat achter de keuze van het college voor scenario 2 en kan op deze wijze ook in de toekomst een goede kwaliteit van zwemwater in Enschede garanderen.